Több mint tízezer aláírás az Altus Zrt. uniós megbízása ellen – a petíció átadása

Két hónap alatt több mint tízezer állampolgár írta alá az Oikosz Alapítványnak az Altus Zrt. uniós megbízása ellen megfogalmazott petícióját, melyet a szervezet elnöke pénteken az Európai Bizottság magyarországi képviseletéhez is eljuttatott.
Nagy Ervin szerint több mint tízezer magyar polgár véleményét nem lehet félvállról venni.
Nagy Ervin szerint több mint tízezer magyar polgár véleményét nem lehet félvállról venni.
Nagy Ervin azt mondta: véleményük szerint Gyurcsány Ferenc az Altus Zrt.-én keresztül “saját önös politikai érdekeit kívánja majd érvényesíteni”, amikor az Európai Bizottság megbízásából a magyar fejlesztéspolitikai döntéseket elemzi, illetve jelentéseket készít róla.Az alapítvány elnöke kiemelte: azért írtak levelet, mert aggályosnak találják, hogy “egy aktív baloldali politikus, egy ellenzéki politikus és annak százszázalékosan tulajdonolt cége, az Altus Zrt. egy olyan megbízást kap, ami mindenképpen politikától független, objektív munkát igényel”.
A petíció és a több mint tízezer aláírás átadása az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének.
A petíció és a több mint tízezer aláírás átadása az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének.

Pénteken délután az Oikosz Alapítvány elnöke a tiltakozó aláírásokat és a nyílt levelet az Európai Bizottság magyarországi képviseletére vitte és arra kérte a kirendeltség illetékesét, hogy juttassák ki Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének. Nagy Ervin hozzátette: abban bíznak, hogy az Európai Bizottság elnöke felülvizsgálja a megbízást.

Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek vezérigazgatója Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnökének felesége, tavaly nyert el tanácsadói megbízást az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére.

mti
A sajtótájékoztatóról bővebben itt olvashat.