Mondj NEMet a trójai egyezményekre – Stop-TTIP polgári kezdeményezés petíciója

Az EU és az Egyesült Államok szinte teljesen titokban, tárgyalásokat folytat egy új szabadkereskedelmi egyezményről (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP). A tervezett megállapodás, valamint a Kanada és az EU között nemrég tető alá hozott szabadkereskedelmi egyezmény (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – CETA) számos rejtett veszélyt tartalmaz. Fenyegetést jelentenek egészségünkre, környezetünkre és a munkakörülményeinkre, amelyek megvédéséért keményen küzdöttünk sok éven keresztül.

A készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt és a Kanada és az EU közötti már tető alá hozott, de a tagállamok és az Európai Parlament által még nem ratifikált megállapodást „trójai” egyezményeknek kereszteltük el, utalva arra, hogy azoknak rejtett kockázatai, veszélyei vannak, többek között:
– választott „magánbíróságok”, amelyek megbüntethetik kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait, amennyiben ezek az intézkedések veszélyeztetik egyes óriáscégek profitérdekeit (a „trójai” egyezményeket felhasználva például a verespataki beruházó cég rákényszeríthetné Romániára, hogy engedélyezze a cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését);
– növelik a génmódosított növények felhasználását Európában, így fenyegetik Magyarország génmódosítás mentességét;
– növelik a rétegrepesztéses technika felhasználását, a palagáz és más környezetszennyező energiaforrások felhasználását.

Mondj nemet a „trójai” egyezményekre, írd alá a petíciót!

Akadályozzuk meg együtt a “trójai” egyezményeket! Az önszerveződő európai polgári kezdeményezés során minden egyes aláírás számít. Tegyél te is azért, hogy Európa szerte egymillió aláírás gyűljön össze!

Stop-TTIP polgári kezdeményezés

Magyar Természetvédők Szövetsége

Oikosz Alapítvány