Petíció az Altus Zrt. és Gyurcsány Ferenc uniós megbízása ellen – Oikosz Alapítvány

Nyílt levél az Európai Bizottság elnökének.

 Jean-Claude Juncker
The President is the head of the European Commission
Rue de la Loi / Wetstraat 170
B-1049 Bruxelles/Brussel
Belgique/België
 

Tisztelt Jean-Claude Juncker Elnök Úr!

Magyarországi, illetve európai uniós polgárként szeretnénk Önt megkérni arra, hogy élve a tisztségéből eredő jogosítványokkal, kezdeményezze az illetékes szerveknél a tavaly hozott döntésük felülvizsgálatát, melyben Gyurcsány Ferencnek, Magyarország volt miniszterelnökének cége, az Altus Zrt. kapta meg az uniós országok, köztük hazánk fejlesztéspolitikájának ellenőrzését, illetve a 2014-2020 közötti programidőszak tervezési dokumentumainak elemzését.

10155783_762037073828757_454939318949639640_n

Kérésünk okai a következők:

  1. Gyurcsány Ferenc százszázalékos tulajdonában álló Altus Zrt. vezérigazgatója a volt szocialista miniszterelnök felesége, Dobrev Klára. A tulajdonos, jelenleg a magyar parlament ellenzéki képviselője, a Demokratikus Koalíció elnöke. Mi, civilek, úgy gondoljuk, hogy egy jelenleg is ellenzéki politikus, egy 2018-as potens miniszterelnök-jelölt és annak közszereplő felesége által irányított cégcsoport nem alkalmas a szerződés által megkívánt objektív, szakmai munkára.
  2. Mi, civilek, tartunk tőle továbbá, hogy Gyurcsány Ferenc, az Altus Zrt.-én keresztül saját önös politikai érdekeit kívánja majd érvényesíteni, mikor az Európai Bizottság megbízásából a fejlesztéspolitikai döntéseket elemzi, illetve jelentéseket készít róla.
  3. Végezetül szeretnénk felhívni a tisztelt Elnök Úr figyelmét arra, hogy a párt-, illetve cégvezető pártjának, a Demokratikus Koalíciónak két képviselője is ott ül az Európai Parlamentben. Niedermüller Péter és Molnár Csaba, akik a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (Progressive Alliance of Socialists and Democrats [S&D]) a tagjai. Így bizonyos kételyek merülhetnek fel azzal kapcsolatban is, hogy miközben az Altus Zrt. vezető cégként irányítja a 28 országra kiterjedő tanácsadói és elemzői munkát, az uniós politikában is résztvevő Demokratikus Koalíció, illetve az S&D baloldali frakciójának politikai érdekei is beszivároghatnak a szakmai munkába.

gyurcsany.ferenc2

Kérjük a mélyen tisztelt Elnök Urat, hogy vizsgáltassa meg az összeférhetetlenség lehetőségét; illetve végiggondolva azt a szerencsétlen helyzetet, hogy ezzel a megbízással egy konkrét politikai érdekcsoport kerül kizárólagos helyzetbe a következő fejlesztéspolitikai ciklus ellenőrzésében, függessze fel a megbízást!

Tisztelettel kívánunk sok erőt és egészséget a munkájához!

Nagy Ervin

Oikosz Alapítvány

A kuratórium elnöke

oikosz.hu@gmail.com

A petíciót itt írhatja alá: