Mondjuk nemet a klónozásra! – Frivaldszky Edit (CitizenGO) petíciója

Az emberi embrió egy közülünk a fogantatás pillanatától kezdve, és ezáltal teljes mértékben tiszteletben kell tartani. A Frankenstein írójának hazájában a napokban kerül a Lordok Háza elé egy javaslat, amely lehetővé tenné a háromszülős gyermekek létrehozását. 

A javaslat szerint engedélyeznék a mesterségesen nyert csíravonalak genetikai anyagának egyesítését egy apai és két anyai forrásból egy újfajta emberi embrió létrehozása céljából.
A javaslattevők azzal érvelnek, hogy a genetikai módosítással létrehozott babák megoldást jelentenének néhány ritkán előforduló betegségre.
A javaslattal szemben világszerte tiltakoznak a civil és egyházi szervezetek.

Egy kedves biológus barátunkat felhívtam, hogy magyarázza el nekem, miről is van itt szó. Így írta le az eljárást: a megfogant babának egy napos korában, még a sejtosztódás előtt kiveszik a sejtmagját, amelyben a genetikai állománya nagy része található, majd áthelyezik egy másik, korábban magtalanított anyai sejtbe, amiben szintén található valamennyi genetikai anyag. Olyan, mintha az embert megfeleznék, majd kicserélnék egy másik ember felével. Így lesz három biológiai szülője egy gyermeknek.

A javasolt technikák egyértelműen a csíravonal genetikai módosításai (nem úgy, mint a születés utáni terápiák, mint a vér- vagy szervadományozás), és mint ilyen, a jövő generációra nézve ismeretlen következményekkel is járhatnak.

Az eljárások legalább egyike valójában klónozás, ezzel ajtót nyit a teljes reproduktív klónozásnak, mely a Föld minden pontján tiltott. Ha szeretne csatlakozni azokhoz, akik nem tartják helyesnek az eljárás legalizálását, kattintson az alábbi linkre:

http://citizengo.org/hu/18102-nem-haromszulos-gyermekek-letrehozasara

Üdvözlettel:

Frivaldszky Edit

és a CitizenGO csapata