Csak Magyarország védte a családot az EU Tanácsülésen – CitizenGo kezdeményezése

Határozott kiállás jellemezte ismét hazánk képviselőit Brüsszelben családpolitikai kérdésekben. Óriási politikai nyomás nehezedik azokra az országokra, amelyek ragaszkodnak ahhoz, hogy a tagállami hatáskörbe tartozó kérdések valóban azok is maradjanak. Az utóbbi években egyre több uniós dokumentum tárgyalja a házasság és a család kérdését, anélkül, hogy konkrétan megfogalmaznák, hogy miről is beszélnek.
Az alapító atyák annak idején a társadalmat erősen meghatározó kérdéseket tagállami hatáskörbe helyezték. Ilyen például a házasság és a család szabályozása, amely, mint tudjuk, és ők is tudták, a társadalom alapegysége. Ezért minden alkalommal, amikor felmerül a házasság és a család foglama az EU-ban, a konszenzuson alapuló fogalmat kell használni. Házasság esetén ez egyértelműen az egy férfi és egy nő életszövetsége. Ez az, amiben minden tagállam megegyezik. Ami ezen túlmutat, már nem tartozik a többi országra, és nem is lehet a “közösbe” tenni.

A hét elején Brüsszelben az EU Holland Elnöksége napirendre tűzte az Európai Bizottság „Stratégiai szerepvállalás a nemek közötti egyenlőségért” című dokumentuma, továbbá az Európai Bizottság „Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítását célzó intézkedések” című dokumentuma kapcsán a Tanács részéről válaszként megfogalmazott két tanácsi következtetés-tervezetet. Az LMBTI személyek egyenlőségéről szóló dokumentumot Magyarország nem támogatta, és javasolta a két dokumentum szétválasztását. A javaslatot nem fogadták el, ezért egyik dokumentum sem került elfogadásra.

A tanácsülésen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével foglalkozó tanácsi következtetést összekapcsolták egy olyan dokumentumnak a tárgyalásával, amely az LMBTI személyek jogainak és lehetőségeinek az erősítéséről szól. (Az LMBTI rövidítés a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális személyeket jelöli.)

Az “LMBTI személyek és családjaik” fogalom nem ugyanazt jelenti itthon és külföldön. Magyarországon nem megszokott, és kulturálisan nem elfogadott, hogy homoszexuális párok gyermeket fogadjanak örökbe. Azokban az országokban, ahol ez törvényileg engedélyezett, tiltakozásképpen ezrek vonultak már több alkalommal az utcákra.

Írja alá Ön is rövid köszönőlevelünket brüsszeli képviseletünknek, akik magukra maradva – az elvárható akár lengyel, akár litván támogatás nélkül – védték a család intézményét Brüsszelben.
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/magyarorszag-a-magyar-es-europai-ertekeket-vedelmezi-brusszelben-is